torsdag 18 augusti 2011

Älvsbyns rullande akutmottagning - med tusentals uppdrag varje år

Ronny Grundström och hans personal på ambulansenheten gjorde 1 200 utryckningar förra året.


Ronny Grundström är enhetschef på ambulansen i Älvsbyn där två stycken ambulanser är i bruk. Ett jobb som han starkt trivs med.
- Jag har svårt att hitta något som är bättre, berättar Ronny Grundström.
Varje dag innebär nya utmaningar, personalen vet vilken tid de skall börja sitt arbete - men inte när de slutar då larm kan komma tätt inpå skiftbytet.

Dagen startar 8:00 för dagtidens ambulansteam, oftast med ett möte med avgående skiftets personal. Ambulans 2 är helt integrerad inne på vårdcentralen. Ambulans 1 arbetar vissa tider inne på vårdcentralen, om inga larm har inkommit.
- När larmet går är det bara utryckning som gäller och det är en tjusning, säger Ronny Grundström, om att inte riktigt veta vad dagen har för innehåll.

Mellan larmen måste personalen kunna koppla bort tankarna på ambulans och koncentrera sig på vad som behöver göras inne på enheten. Det är varierande sysslor från joursköterska till telefonrådgivning.

Men när larmet går så är det prioriterat.

Tiden med en patient brukar ligga mellan 45 minuter till 1 timme i bilen, vilket gör att personalen har mer tid med patient i bil än i jämförelse med stadsbilarna. Bland annat så hinner dom oftast med att göra en utvärdering/omvärdering om patienten.
Här räddas många liv. I snitt gör amublansenheten i Älvsbyn tre utryckningar per dag.

År 2010 var ett rekordår för ambulansen i Älvsbyn vad gäller utryckningar, runt 1 200 larm kom till enheten, vilket anses vara en otroligt hög siffra för en liten ort som Älvsbyn.
- Nu ligger vi ute 3 gånger per dag, berättar Ronny.

Ambulansenheten har mycket att erbjuda när dom väl är på plats; smärtstillande, läkemedel för att söva folk om så behövs, avbryta kramp, hjälp vid andningssvårigheter t ex astmaattack, Quick Splint för benbrott, ja det är helt enkelt en rullande akutmottagning.
Till sin hjälp har ambulansen RAKEL*, RAdioKommunikation för Effektiv Ledning, vilket är ett mobilsystem för säker kommunikation när hjälp behövs, av t ex polisen.

År 1995 blev enheten underställd landstinget och flyttade till dom nya lokalerna på vårdcentralen. Tidigare var enheten stationerad hos räddningstjänsten. Enheten bestod då utav fem heltidsanställda och ett par deltidsanställda. I nuläget är nio stycken heltidsanställda.

Innan sommaren fick Ronny och hans medarbetare veta att en privat aktör kommer att ta över ambulansenheten.
- Vad det innebär har jag ingen aning om, berättar Ronny.
Då ytterst lite information har kommit så går det i nuläget inte att säga om det blir bra eller dåligt.
* https://www.msb.se/sv/Produkter--tjanster/RAKEL/
   http://sv.wikipedia.org/wiki/RAKEL

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON