tisdag 23 augusti 2011

Korta väntetider för röntgen i Älvsbyn - vilket uppskattas även i städerna

I Älvsbyn är väntetiden för röntgenundersökning kort. Betydligt kortare än i städerna.
Det nyttjas bland annat av privata vårdcentraler i länet som allt oftare beställer tid för sina patienter på vårdcentralen i Älvsbyn.
- Att vi kan ta emot sjuka och skadade med relativt kort varsel är uppskattat, säger röntgensköterskan Inger Henriksson.

Hon är den som med hjälp av modern teknik och med sina bilder snabbt kan hjälpa läkarna att avgöra om patienterna har inre skador eller sjukdomar. 

Och Inger Henriksson trivs:
- Det är ett jätteroligt jobb, säger hon.

De korta väntetiderna har bland annat lett till att privata vårdcentralerna Hermelinen i Luleå och Björnen i Piteå brukar skicka sina patienter till Inger för de snabbare ska bli röntgenundersökta, vilket ju är positivt för Älvsbyns vårdcentral som både personellt och materiellt står välrustad.

Under de senaste årtiondena har tekniken på röntgenavdelningarna genomgått en fantastisk utveckling. Det handlar inte längre om att slafsa med kemikalier i ett mörkrum för att framkalla jättestora negativ. Den tiden är sedan länge förbi.

Efter att ha tagit en röntgenbilder på digitala bildplattor så kan Inger i dag kontrollera dem med en maskin där bilden sedan blir godkänd.

Efter godkännandet så skickas bilden till en dator och sedan direkt vidare till aktuellt sjukhus där specialistläkare gör en bedömning och ställer diagnos.

Svaren på röntgenbilderna brukar vanligtvis anlända rätt snart.

- Runt en halvtimme och uppåt brukar vi få vänta på svar beroende på om skadan eller sjukdomen är akut eller ej.

Detta har har inte bara lett till snabbare och bättre behandlingar utan även besparingar för sjuktransporter eftersom patienterna slipper åka en massa onödiga resor.

Tidigare hände det att sjuka och skadade först skickades till Piteå för att sedan nästan omgående sändas vidare till Sunderbyn.

- Dagens teknik gör att vi numera istället kan transportera de sjuka till rätt vårdgivare på direkten, säger Inger.

Fakta: olika typer av röntgen som utförs på Älvsbyns vårdcentral:

Fot, tår, hälben, fotled, underben, knäleder, lårben, höftleder, bäcken, sacroiliacaleder (de två leder som sammanfogar bäckenhalvorna med korsbenet), ländrygg bröstrygg, halsrygg, sternum (bröstben), axlar, scapula (axelblad), överarm, underarm, handled, hand, scaphoideum (handlov) pulm (lungor), buköversikt (urinvägsöversikt, blåsöversikt) och sinus (buk).

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Älvsbyns mobila vårdenehet står redo dygnet runt


Sara Kristiansson och Johanna Öhgren är två av distriktssköterskorna i Älvsbyn.
Arbetsuppgifterna består för det mesta av hembesök, rådgivning samt telefontid måndag till fredag mellan klockan 8 och 9.
- Det är fantastiskt roligt, tycker Johanna Öhgren och Sara Kristiansson om jobbet.


Hembesök sker när patienten inte kan ta sig till vårdcentralen.
- Vi utför bland annat provtagning, lägger om sår, ger bedövning och bedriver förebyggande hälsovård, ja helt enkelt det mesta som normalt görs på vårdcentralen, berättar sköterskorna.

Men även palliativ vård (vård i livets slutskede) är en utav uppgifterna som sköterskorna har hand om. De finns tillgängliga för patienter som valt att tillbringa den sista tiden i hemmet men som kanske behöver smärtstillande eller annan omsorg.

Sköterskorna arbetar även med hemtjänsten och personliga assistenter. Där erbjuds läkemedelsrådgivning och om det behövs så utförs även smärtlindring.

Hela dygnet finns en sköterska redo om något dyker upp. Men på kvällen och natten är det sjukvårdsrådgivningen i Luleå som svarar i telefonen och gör en bedömning om patienten.
Om patientens tillstånd kräver det så ringer de till en distriktssköterska i Älvsbyn som genast åker på besök till den drabbade och om tillståndet är allvarligt så skickas patienten vidare till sjukhus.

Varje måndag och torsdag finns även sköterskan Eva Bohman placerad i en mindre lokal i Vidsel för att ta hand om de människor som behöver hjälp.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON