onsdag 21 december 2011

Ny ambulans efter 35000 mil

Nya 311-9180 har redan efter en månad rullat 1500 mil
Det kallas för omsättning och innebär att nya ambulanser köps in vart tredje år och/eller efter 30 000-50 000 mil, för att hålla uppe en god fordonsstandard. Älvsbyn har nu tilldelats en ny Volkswagen Ambulans T5 Kombi , med 7-växlad växellåda med dubbel koppling (DSG) och med 4MOTION 4-hjulsdrift.

En ny ambulans som ser större ut men som fortfarande bara är en 1-bårs ambulans. Den ersätter den tidigare Volvo V80 som nu pensionerats efter dyga 3 år och ca 40 000 mil i tjänst i Älvsbyn.

Den nya blir en av två ambulanser i Älvsbyn, där den ena är bemannad dygnet runt och den andra bemannas mellan 08-16 som dagambulans och personalen integreras i vårdcentralens dagliga arbete om inte den har uppdrag.

Mellan larmen måste personalen kunna koppla bort tankarna på ambulans och koncentrera sig på vad som behöver göras inne på ambulansenheten. Exempelvis varierande sysslor från joursköterska till telefonrådgivning eller som Ronny Grundström enhetschef på ambulansen berättar från den senaste veckan där de fått gipsa Älvsbybor som brutit diverse armar och ben i den senaste halkan.

År 2010 var ett rekordår för ambulansen i Älvsbyn vad gäller utryckningar, runt 1 200, vilket anses vara en otroligt hög siffra för en liten ort som Älvsbyn.
- Nu ligger vi ute 3 gånger per dag, berättar Ronny och tiden med en patient brukar ligga mellan 45 minuter till 1 timme i bilen, vilket gör att personalen har mer tid med patient i bil än i jämförelse med ambulanserna på de större orterna i länet.

Fakta:
311-9180 är ett taktiskt nummer i Radiosystemet RAKEL som talar om att det är en Ambulans i Norrbotten hemmahörande i Älvsbyn. Numrering tidigare var 49 918. I Älvsbyn finns även 311-9170 (49 917)

Text och Foto: Sterling Nilsson



onsdag 16 november 2011

Gratis preventivmedel till unga kvinnor i Norrbotten

Antal aborter i Norrbotten per 1000 kvinnor är bland de högsta i landet visar Socialstyrelsens rapport för januari till juni. Landstingsstyrelsen föreslår därför att landstingsfullmäktige vid sitt sammanträde idag ska fatta beslut om att införa gratis preventivmedel till kvinnor under 26 år. Förslaget är ett led i att bidra till att minska antalet aborter i länet.


Agneta Granström.




- Vi vet att kostnaderna för preventivmedel innebär att ungdomar avstår från att skaffa preventivmedel, säger Agneta Granström (Mp). Vi vet även att användning av preventivmedel bidrar till att minska aborterna.

Hittills har ungdomar fått 50 procent rabatt på preventivmedel upp till 21 års ålder. Nu höjs åldern till 25 år. Gratis preventivmedel kommer att erbjudas från den 1 januari 2012.
- Att vi gör det här är främst för att skona unga kvinnor från att behöva genomgå abort. Det är ett ingrepp som är onödigt och som kan undvikas om preventivmedel används, säger Agneta Granström.

Totala antalet aborter per 1 000 kvinnor var högst i Malmö kommun, Norrbottens län och Stockholms län. Totalt i i landet minskar antalet aborter. Under det första halvåret 2011 utfördes 19 010 aborter i Sverige, vilket är 74 färre än under motsvarande period förra året.

tisdag 25 oktober 2011

1177 Sjukvårdsrådgivningen invigd

På måndagen invigdes telefontjänsten 1177 i Norrbotten. Ett helt nytt och gratis telefonnummer för råd om vård. Samtidigt startar en nationell kampanj för att lansera 1177. Den riktar sig speciellt till småbarnsföräldrar . en viktig målgrupp som ofta behöver snabba råd och vård.
– Det är ofta småbarnsföräldrar som ringer till oss på jourcentralen med frågor om sjuka barn. Alla som är sjuka eller har frågor är nu välkomna att ringa 1177.
Många gånger kan vi hjälpa till per telefon så att man slipper åka in till jourcentralen eller akutmottagningen. Det säger Gunilla Lindgren, chef för jourcentralen
i Luleå.

Hur fungerar 1177?

När man ringer 1177-numret i Norrbotten på dagtid och uppger sitt personnummer så blir man uppringd av sin vårdcentral. På kvällar, nätter och helger tar jourcentralen över 1177-telefonen och alla frågor besvaras direkt där.

– Det är en fördel att få kontakt med sin egen vårdcentral som man kanske besöker ofta och där man känner personalen. Vi tror att det blir mer personligt, säger Rose-Marie Näslund, projektledare för 1177 i Norrbotten.

Mer om 1177

1177 är Sveriges landstings och regioners gemensamma sjukvårdsrådgivning på telefon och webb. På 1177.se finns möjlighet att ställa anonyma frågor och få svar inom sju dagar. På webbplatsen finns också kontaktuppgifter till olika mottagningar och information om deras öppettider. Via inloggning kan man dessutom skicka personliga frågor direkt till sin mottagning.

Nationell kampanj

Många svenska småbarnsföräldrar känner ännu inte till 1177. Nu startar en omfattande nationell kampanj för att ge fler småbarnsföräldrar kunskap om att de kan kontakta 1177 när ett barn blir sjukt eller skadas. Det sker bland annat via information på barnavårdcentralerna samt genom annonser i dagspress och magasin.

Källa Pressmeddelande från NLL.

lördag 22 oktober 2011

Folkpartiet vill flytta vårdcentralen i Älvsbyn!

Hit, till den gamla Lekentomten, vill Inger Lundberg flytta vårdcentralen. Förslaget har hon lämnat in som en motion till fullmäktige.










I en motion föreslår Inger Lundberg, Folkpartiet, att en ny vårdcentral byggs upp på Lekentomten. Läs motionen i sin helhet här nedan:

Den landstingsdrivna vårdcentralen i Älvsbyn kämpar för att hitta mer ändamålsenligt lokaler. Dels utifrån förändringar som vårdvalet har inneburit. Dels inför de kommande förändringarna när det gäller ändrat huvudmannaskap för hemsjukvården.

Vårdcentralen är hyresgäst hos kommunen. Det är önskvärt att kommunen medverkar till att mer attraktiva och ändamålsenliga lokaler för vårdcentralen hittas. Ett förslag är att den kan ingå i de planer för byggande som finns för Lekenskolans tomt.

Det skulle innebära att bra utrymmen för särskilda boende platser frigörs i befintliga lokaler. Kommunen skulle slippa bygga ett nytt särskiltboende och skulle förmodligen även få plats för de OBS platser som landstinget är berett att finansiera.

Samtidigt skulle Landstingets vårdcentral utvecklas och få möjlighet att lägga en större del av sina resurser på patienterna. Attraktiviteten ökar genom en centralare placering som gör vårdcentralen mer synlig. Med nya moderna lokaler är det lättare att dra till sig både patienter och att lyckas med rekryteringar av personal.

Utifrån ovanstående yrkar vi:


  • Att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att Älvsbyns kommun för diskussioner med med Landstinget om hur en flytt av Vårdcentralen i Älvsbyn skulle kunna utveckla så väl primärvården som äldreomsorgen i Älvsbyn.
  • Att fullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att föra diskussioner med de intressenter som vill bygga på Lekenskolans tomt så att en vårdcentra kan inrymmas där.


Älvsbyn den 13 oktober 2011

Inger Lundberg

Folkpartiet Älvsbyliberalerna

torsdag 13 oktober 2011

Elisabeth Holmgren avliden

Landstingsdirektör Elisabeth Holmgren har under torsdagsmorgonen avlidit efter en tids sjukdom.

Elisabeth arbetade som landstingsdirektör i Norrbottens läns landsting sedan 2003. Hon blev 60 år gammal.

Flaggan utanför Landstingshuset i Luleå vajade på halv stång.

torsdag 22 september 2011

Drop in för vacinering på Älvsbyns vårdcentral vecka 40 och 41

Landstinget erbjuder vaccination mot 2011 års säsongsinfluensa. 
Om du tillhör någon av grupperna nedan bör du, enligt landstinget, vaccinera dig i år igen - även om du gjorde det ifjol. 






Alla vårdcentraler har drop in för  vaccination och en del erbjuder möjlighet att boka vaccinationstid via webben.

Älvsbyns vårdcentral tar emot:
vecka 40 tis-tors (4-6 oktober) 
- drop in 13.00-14.30,
- webbokning 14.30-17.00

vecka 41, tis-tors (11-13 oktober)
- webbokning, 13.00-14.30
- drop in, 14.30-17.00

Tidsbokning på telefon sker därefter via nummer:
0929-100 70

Följande riskgrupper rekommenderas vaccination mot säsongsinfluensan:

  • Över 65 år
  • Kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom
  • Instabil diabetes mellitus
  • Gravt nedsatt infektionsförsvar (av sjukdom eller medicinering)
  • Kroniska sjukdomar som medför ökad risk för allvarligt förlopp såsom kronisk lever- eller njursvikt
  • Astma (för barn- och ungdom gäller svår astma med funktionsnedsättning)
  • Extrem fetma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
  • Barn med flerfunktionshinder
  • Friska gravida som inte har vaccinerats (med Pandemrix) mot, eller
  • insjuknat i svininfluensan, A(H1N1)
  • Anhöriga eller andra som vårdar personer med kraftigt nedsatt infektionsförsvar

Så här gör du:

  • Vaccinera dig med säsongsvaccinet snarast. Det ger skydd både mot svininfluensan och de andra influensavirus som kan drabba oss i år.
  • Kontakta läkare vid influensaliknande symptom, exempelvis svårigheter att andas.
  • Kostnad
  • Om du tillhör en riskgrupp eller är 65 år eller äldre får vaccinet gratis.
  • Om du inte tillhör en riskgrupp får du vaccinera dig till ett självkostnadspris av 240 kr.

Mer om vaccinet:
I år kommer vi att drabbas av samma influensavirus som förra året. De viruskomponenter som ingår i årets säsongsinfluensavaccin är därför desamma som förra året: A/California/7/2009 (H1N1), A/Perth/16/2009 (H3N2) samt  B/Brisbane/60/2008).
Säsongsinfluensavaccin har använts i många år. Det har visats vara säkert, och det finns ingen koppling till narkolepsi som det gör för Pandemrix.



tisdag 23 augusti 2011

Korta väntetider för röntgen i Älvsbyn - vilket uppskattas även i städerna

I Älvsbyn är väntetiden för röntgenundersökning kort. Betydligt kortare än i städerna.
Det nyttjas bland annat av privata vårdcentraler i länet som allt oftare beställer tid för sina patienter på vårdcentralen i Älvsbyn.
- Att vi kan ta emot sjuka och skadade med relativt kort varsel är uppskattat, säger röntgensköterskan Inger Henriksson.

Hon är den som med hjälp av modern teknik och med sina bilder snabbt kan hjälpa läkarna att avgöra om patienterna har inre skador eller sjukdomar. 

Och Inger Henriksson trivs:
- Det är ett jätteroligt jobb, säger hon.

De korta väntetiderna har bland annat lett till att privata vårdcentralerna Hermelinen i Luleå och Björnen i Piteå brukar skicka sina patienter till Inger för de snabbare ska bli röntgenundersökta, vilket ju är positivt för Älvsbyns vårdcentral som både personellt och materiellt står välrustad.

Under de senaste årtiondena har tekniken på röntgenavdelningarna genomgått en fantastisk utveckling. Det handlar inte längre om att slafsa med kemikalier i ett mörkrum för att framkalla jättestora negativ. Den tiden är sedan länge förbi.

Efter att ha tagit en röntgenbilder på digitala bildplattor så kan Inger i dag kontrollera dem med en maskin där bilden sedan blir godkänd.

Efter godkännandet så skickas bilden till en dator och sedan direkt vidare till aktuellt sjukhus där specialistläkare gör en bedömning och ställer diagnos.

Svaren på röntgenbilderna brukar vanligtvis anlända rätt snart.

- Runt en halvtimme och uppåt brukar vi få vänta på svar beroende på om skadan eller sjukdomen är akut eller ej.

Detta har har inte bara lett till snabbare och bättre behandlingar utan även besparingar för sjuktransporter eftersom patienterna slipper åka en massa onödiga resor.

Tidigare hände det att sjuka och skadade först skickades till Piteå för att sedan nästan omgående sändas vidare till Sunderbyn.

- Dagens teknik gör att vi numera istället kan transportera de sjuka till rätt vårdgivare på direkten, säger Inger.

Fakta: olika typer av röntgen som utförs på Älvsbyns vårdcentral:

Fot, tår, hälben, fotled, underben, knäleder, lårben, höftleder, bäcken, sacroiliacaleder (de två leder som sammanfogar bäckenhalvorna med korsbenet), ländrygg bröstrygg, halsrygg, sternum (bröstben), axlar, scapula (axelblad), överarm, underarm, handled, hand, scaphoideum (handlov) pulm (lungor), buköversikt (urinvägsöversikt, blåsöversikt) och sinus (buk).

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Älvsbyns mobila vårdenehet står redo dygnet runt


Sara Kristiansson och Johanna Öhgren är två av distriktssköterskorna i Älvsbyn.
Arbetsuppgifterna består för det mesta av hembesök, rådgivning samt telefontid måndag till fredag mellan klockan 8 och 9.
- Det är fantastiskt roligt, tycker Johanna Öhgren och Sara Kristiansson om jobbet.


Hembesök sker när patienten inte kan ta sig till vårdcentralen.
- Vi utför bland annat provtagning, lägger om sår, ger bedövning och bedriver förebyggande hälsovård, ja helt enkelt det mesta som normalt görs på vårdcentralen, berättar sköterskorna.

Men även palliativ vård (vård i livets slutskede) är en utav uppgifterna som sköterskorna har hand om. De finns tillgängliga för patienter som valt att tillbringa den sista tiden i hemmet men som kanske behöver smärtstillande eller annan omsorg.

Sköterskorna arbetar även med hemtjänsten och personliga assistenter. Där erbjuds läkemedelsrådgivning och om det behövs så utförs även smärtlindring.

Hela dygnet finns en sköterska redo om något dyker upp. Men på kvällen och natten är det sjukvårdsrådgivningen i Luleå som svarar i telefonen och gör en bedömning om patienten.
Om patientens tillstånd kräver det så ringer de till en distriktssköterska i Älvsbyn som genast åker på besök till den drabbade och om tillståndet är allvarligt så skickas patienten vidare till sjukhus.

Varje måndag och torsdag finns även sköterskan Eva Bohman placerad i en mindre lokal i Vidsel för att ta hand om de människor som behöver hjälp.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON


måndag 22 augusti 2011

Här får älvsbyns nyfödda en bra start på livet

Gunilla Granström är enhetschef för MVC och BVC i Älvsbyn.

En bra start på livet, det är vad Mödravårdscentralen (MVC) och Barnavårdcentralen (BVC) vill ge Älvsbyns barnfamiljer.
- Det är viktigt, tycker Gunilla Granström som arbetar som bland annat enhetschef för MVC och BVC i Älvsbyn.
Dom två enheterna har ett gott samarbete med varandra och samtliga anställda lång erfarenhet inom yrket.

När älvsbyborna väntar tillökning i familjen är MVC första inrättningen där de blivande föräldrarna får hjälp. Här erbjuder sköterskorna Margareta Westerlund och Linda Öhgren föräldrautbildning, information, rådgivning via telefon, preventivmedelsrådgivning och gynekologisk hälsokontroll innan barnet kommer.

Efter att ha blivit förberedda och barnet fötts tar BVC över.

Sköterskorna Gunilla Dahlin och Gerd Westerlund utför hälsokontroller på barnet, vaccinationer, utbildningar och riskinformation tills dels att barnet fyllt fem år och skolan tar över.
Beredda att ge alla älvsbybor en bra start på livet är; från vänster, Gunilla Dahlin, Linda Öhgren, Margaretha Westerlund och Gerd Westerlund.

På plats finns även en välbesökt ungdomsmottagning som är öppen en gång i veckan. Margaretha Westerlund och Linda Öhgren finns då tillgängliga för att hjälpa besökarna, men även en kurator finns där någon gång per månad.
- Vi har ett privilegierat arbete inom vården, säger Margaretha Westerlund. Börjar vi om så skulle vi inte bytt bana, fortsätter hon.

Gerd Westerlund håller med och säger:
- Jag älskar mitt jobb.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

fredag 19 augusti 2011

Privatisering av ambulans-enheten i Älvsbyn utreds

Anna-Greta Brodin är länschef för primärvården i Norrbotten och berättar att en utredning om en privatisering av ambulanseneheten i Älvsbyn har påbörjats men att något beslut inte är taget.
Landstinget utreder en privatisering av ambulans-enheten i Älvsbyn.
- Vi tittar på alternativa lösningar. I Övertorneå har vi en privat aktör på förarsidan som fungerar mycket bra, säger Anna-Greta Brodin, länschef för primärvården.
Ronny Grundström är enhetschef på ambulansen i Älvsbyn och har hört talas om den utredning som är på gång. Men han vill varken säga bu eller bä innan konkreta lösningar presenterats.

Anledningen till utredningen är att ambulansverksamheten i Älvsbyn är förhållandevis kostnadsdrivande. Detta beror i sin tur på att Vårdcentralen i kommunen saknar OBS-platser.
- Till skillnad från exempelvis Arvidsjaur så har inte vårdcentralen i Älvsbyn dygnet-runt-verksamhet. Då är det svårt att integrera ambulanspersonalen i annan verksamhet nattetid, förklarar Brodin.

Hon betonar dock noggrant att allt bara är under utredning.
- Vi får invänta och se vad den kommer fram till. Skulle utredningen förespråka ett privat alternativ så återstår dessutom upphandling och frågan om någon är intresserad av att driva verksamheten.

I Övertorneå sköts förarsidan av en privat aktör. Något liknande kanske apliceras i Älvsbyn.

Det fria vårdvalet har gjort att landstinget förlorat patienter - och pengar - till privata aktörer. Därför tittar landstinget på nya alternativa lösningar för att sänka sina kostnader.
I Övertorneå sköts förarsidan på ambulansen av en privat aktör.
- Men fordon och sjuksköterskor håller landstinget med. Den lösningen har fungerat bra och vi är nöjda, säger Brodin.

Intresse att överta föraradministrationen finns i Älvsbyn. Leif "Limousinekungen" Wiklund kommer att föreslå Älvsby Taxi att följa utredningen.
- Helt klart är det här av intresse för oss. Det ska bli intressant att se vad utredningen kommer fram till. En privatisering av ambulansenheten var ju på gång redan för många år sedan. Men då backade ledningen efter protester. Jag hade till och med en egen ambulans. Det enda som fattades var bår och syrgastuber, berättar Leif.
Limousinekungen Leif Viklund är intresserad av en entreprenad.

Ronny Grundström är enehetschef för ambulansen i Älvsbyn. Han har förstås hört talas om utredningen.
- Vad det innebär har jag ingen aning om. Då ytterst lite information har kommit så går det i nuläget inte säga om det blir bra eller dåligt, har han tidigare berättat för älvsbyn.just.nu

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: ROBIN NILSSON, STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

torsdag 18 augusti 2011

Älvsbyns rullande akutmottagning - med tusentals uppdrag varje år

Ronny Grundström och hans personal på ambulansenheten gjorde 1 200 utryckningar förra året.


Ronny Grundström är enhetschef på ambulansen i Älvsbyn där två stycken ambulanser är i bruk. Ett jobb som han starkt trivs med.
- Jag har svårt att hitta något som är bättre, berättar Ronny Grundström.
Varje dag innebär nya utmaningar, personalen vet vilken tid de skall börja sitt arbete - men inte när de slutar då larm kan komma tätt inpå skiftbytet.

Dagen startar 8:00 för dagtidens ambulansteam, oftast med ett möte med avgående skiftets personal. Ambulans 2 är helt integrerad inne på vårdcentralen. Ambulans 1 arbetar vissa tider inne på vårdcentralen, om inga larm har inkommit.
- När larmet går är det bara utryckning som gäller och det är en tjusning, säger Ronny Grundström, om att inte riktigt veta vad dagen har för innehåll.

Mellan larmen måste personalen kunna koppla bort tankarna på ambulans och koncentrera sig på vad som behöver göras inne på enheten. Det är varierande sysslor från joursköterska till telefonrådgivning.

Men när larmet går så är det prioriterat.

Tiden med en patient brukar ligga mellan 45 minuter till 1 timme i bilen, vilket gör att personalen har mer tid med patient i bil än i jämförelse med stadsbilarna. Bland annat så hinner dom oftast med att göra en utvärdering/omvärdering om patienten.
Här räddas många liv. I snitt gör amublansenheten i Älvsbyn tre utryckningar per dag.

År 2010 var ett rekordår för ambulansen i Älvsbyn vad gäller utryckningar, runt 1 200 larm kom till enheten, vilket anses vara en otroligt hög siffra för en liten ort som Älvsbyn.
- Nu ligger vi ute 3 gånger per dag, berättar Ronny.

Ambulansenheten har mycket att erbjuda när dom väl är på plats; smärtstillande, läkemedel för att söva folk om så behövs, avbryta kramp, hjälp vid andningssvårigheter t ex astmaattack, Quick Splint för benbrott, ja det är helt enkelt en rullande akutmottagning.
Till sin hjälp har ambulansen RAKEL*, RAdioKommunikation för Effektiv Ledning, vilket är ett mobilsystem för säker kommunikation när hjälp behövs, av t ex polisen.

År 1995 blev enheten underställd landstinget och flyttade till dom nya lokalerna på vårdcentralen. Tidigare var enheten stationerad hos räddningstjänsten. Enheten bestod då utav fem heltidsanställda och ett par deltidsanställda. I nuläget är nio stycken heltidsanställda.

Innan sommaren fick Ronny och hans medarbetare veta att en privat aktör kommer att ta över ambulansenheten.
- Vad det innebär har jag ingen aning om, berättar Ronny.
Då ytterst lite information har kommit så går det i nuläget inte att säga om det blir bra eller dåligt.
* https://www.msb.se/sv/Produkter--tjanster/RAKEL/
   http://sv.wikipedia.org/wiki/RAKEL

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

tisdag 9 augusti 2011

Margareta beredd om en kris eller katastrof inträffar

Margareta Lundberg är Risk- och säkerhetssamornare i Älvsbyn.

Margareta Lundberg arbetar som Risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

Ett arbete som innebär att se till så att kommunen och dess olika förvaltningar har planer för hur man hanterar kriser av olika slag.

Hon jobbar bland annat med information till allmänheten, politiker och även mot barn och ungdomar. Margareta har även handläggaruppgifter såsom löner och ekonomi med mera.



Jobbet som Risk- och Säkerhetssamordnare innebär många kontakter med andra samordnare och samverkan med Länsstyrelsen. Utbildningar är också en del i jobbet och att samordna POSOM-gruppen * samt FRG (frivilliga resursgruppen).

- Jag tycker att jag har ett bra jobb. Intressant och roligt, säger Margareta.

I år kommer Margareta att övervaka årets internationella storövning ”Barents Rescue” som Norrbotten har äran att vara värd för. En övning som går ut på förbättra beredskapen och samarbetetseffektiviteten om en katastrof inträffar.

Margaretas arbete går även ut på att ta emot förskolans barn för att visa dom vad räddningstjänstens arbete går ut på, genom bland annat filmvisning, en titt på brandbilarna och test av brandslangen.

Men Margareta slår även ett slag för jämställdheten inom brandmansyrket och försöker att få fler flickor att bli intresserade av det spännande jobbet, något som Margareta understryker.

Lönen kunde vara bättre och könskvoteringen är dålig, men det är ett arbete som hon starkt rekommenderar till kvinnor att testa på.

Margareta vill även ge Älvsbyns Energi en stjärna i kanten efter att snabbt ha varit till ortens invånares hjälp efter den senaste stora stormen som härjade i länet på försommaren och gjorde många hushåll strömlösa.

Planeringen innebär en hel del jobb vid datorn.


*Fakta om POSOM:

POSOM, psykiskt och socialt omhändertagande, är en ideell medlemsorganisation.

I huvudsak arbetar POSOM med krishantering för organisationer och företag och har ett omfattande nätverk i Sverige. POSOMs insatspersonal består av ett nätverk med vårdpersonal, präster, psykoterapeuter, psykologer och kristraumatologer.

Vid en allvarlig krishändelse hos en medlemsorganisation, larmas POSOM via en dygnet runt bemannad larmcentral. POSOMs operativa krishanteringsverksamhet utgår från sju regionala krisscentrum, vilka är geografiskt placerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Sundsvall, Umeå, Luleå och Örebro. Utöver detta finns lokala POSOM-grupper i ett stort antal av landets kommuner. För medlemmar utför POSOM även uppdrag i andra länder.

POSOM:s uppgifter är att:

...förstärka samhällets förmåga att förebygga och hantera katastrofer, stora olyckor, samt andra svåra påfrestningar.

...bedriva räddningstjänst inom krishanteringsområdet och därigenom bistå och stödja medlemmar vid allvarlig krishändelse.

...utfärda och granska kvalitetscertifikat för POSOM verksamhet.

...bedriva utbildning och rådgivning inom räddningstjänst och krishantering.

...verka för kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom krishanteringsområdet.

Källa: POSOM:s hemsida www.posom.se

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON








Älvsbyns vårdcentral har ovanligt mycket att erbjuda

Vi kommer i några inlägg att presentera verksamheten vid Älvsbyns vårdcentral för att visa på den service inom hälso- och sjukvården som erbjuds för kommunens invånare. Först ut är en presentation av verksamheten och chefen Agneta Björk.
Agneta Björk är chef för vårdcentralen i Älvsbyn som sysselsätter ett 50-tal personer.

Läkarmottagning, distriktssköterska, ambulans, akutsjukvård, rehabilitering bestående av bland annat sjukgymnast, ljusbehandling för människor med hudbesvär, barnvårdcentral och mödravårdscentral samt även en röntgen.
Älvsbyns vårdcentral har ovanligt mycket att erbjuda och står välrustad jämfört med många andra vårdcentraler på landsbygden.

Agneta Björk, verksamhetschef på vårdcentralen i Älvsbyn, har många olika uppgifter. Arbetena är olika från dag till dag och den enda uppgift som återkommer med regelbundenhet är morgonmötena där Agneta brukar delta.

Under semestertiderna brukar Agneta vara där det behövs hjälp, till exempel på mottagningen eller ute på fältarbete.

Under dom vanliga dagarna är det olika möten om bland annat landstingsvärlden som äger rum. Men även olika former av problemhantering dyker upp, till exempel om någon utav läkarna blir sjuk så måste Agneta rycka in och lösa detta.

Vårdcentralen har ett 50-tal anställda. På plats finns läkarmottagning, distriktssköterska, ambulans, akutsjukvård, rehabilitering bestående av bland annat sjukgymnast, ljusbehandling för människor med hud besvär, barnvårdcentral, mödravårdscentral samt även en röntgen, vilket är ovanligt när det handlar om landsbygden.

Älvsbyn har ett brett utbud, något som Agneta tycker om:

- Vi har ett vitt och brett erbjudande, vilket gör det så roligt.

Man kan lugnt säga att Agneta gillar sitt jobb som chef för vårdcentralen i Älvsbyn.

- Jag har som två olika jobb. Det bästa är att träffa olika människor, berättar Agneta om vårdyrket.

Sedan så har hon ju rollen som chef, vilken består av att visa den positiva sidan utav vårdcentralen för människorna. Så att det inte bara är den negativa sidan som folket ser.

- Som chef är det annorlunda, man ska försöka lösa olika problem som uppstår. Vi får många kommentarer, oftast negativa. Men vi är ett starkt lag som gör vårat bästa. Och vi har en otroligt duktig personal, berättar Agneta.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON